Default size maria samuelsson foto sofia rydh

Maria Samuelsson

Jag föddes synskadad (de sa till mina föräldrar att jag var blind) för 46 år sen. Min livsresa har gått givande vägar tack vare just synskadan. Projektresor, landslagsspelare i goalball, möten med andra - sånt jag aldrig fått uppleva som fullt seende.

Min psykbana började först som utbränd och djup depression 1999, 24 år gammal arbetande i IT-branschen i Stockholm. Min bipolära diagnos fick jag 2006 efter psykoserna.

Tror att min "syn" på mitt synhandikapp underlättade min återhämtning och inställning till psykisk ohälsa. Jag måste själv ta ansvar för förloppet. Vården gör bara att man överlever, sen måste man själv hitta vägar, lösningar och stöd vidare.

Sedan 2010, när jag utbildades till Attitydambassadör i kampanjen (H)järnkoll och började föreläsa om mina erfarenheter av psykisk ohälsa, har jag i princip all vaken tid tänkt att leda mig och andra till psykisk hälsa. Sedan 2014 och anställning som brukarinflytandesamordnare (BISAM) har jag både på egen hand och i grupp varit med och påverkat för bättre vård, bemötande, möjligheter till inflytande.


  • Jag har startat Medborgarakademi/föreläsningar för allmänheten där egenerfarna och profession delat med sig.

  • Jag har som Samtalsledare inom Rättspsykiatrin och också Heldygn Vuxna lyssnat på patienter och lyft deras åsikter.

  • Jag startade upp Fokus Anhöriga mellan BISAM och anhörigkonsulenter i fem kommuner i sydöst. Därefter startades det upp grupper för anhöriga till någon med psykisk ohälsa. 

  • Jag skapade Psykbussen. En dubbeldäckare som sommaren 2019 körde till Kiviks Marknad. Bussen innehöll egenerfarna, personliga ombud, arbetsterapeuter, föreningar och material. Sedan samtalades det om psykisk ohälsa och förmedlades hopp om psykisk hälsa ❤

När jag deltar i något sammanhang är jag snabb på att se lösningar/idéer kring problem/ missförhållanden. Jag är social och kan förmedla mina åsikter och också lyssna in andra.Det var väl väldigt kort om mig och jag har ju många fler meriter från åren i form av samverkan med Regionen, både primärvård och psykiatri. Och till det all min egen erfarenhet.

Fotograf Sofia Rydh

Ansvarig Kontaktperson

Patrik Alexandersson
patrik.alexandersson@chalmers.se

Gästbloggare

Senaste Goda Exempel