Default size emotra

Suicidriskdetektor

Varje dag tar i genomsnitt fyra personer i Sverige livet av sig. Genom enkla rutinkontroller kan man minska den här siffran. Företaget Emotra i Linköping har utvecklat en metod för att upptäcka om en person är självmordsbenägen – för att kunna ge bästa vård till dem som behöver.

Varje år tar närmare 1500 personer sitt liv i vårt land. Och minst 10 gånger fler försöker utan att lyckas.

Oväntade signaler

– Det är skrämmande siffror som vi hoppas kan komma att förändras. Efter att ha forskat i 25 år kring detta har jag utvecklat en objektiv metod för att upptäcka om en deprimerad person ligger i riskzonen för att ta sitt liv, säger Lars-Håkan Thorell.

Produkten kallas ibland för en suicidriskdetektor, produktnamnet är EDOR Test. Den mäter på fingertopparna reaktioner i svettkörtlarna och blodvolymen när personen som testas utsätts för en serie oväntade signaler.

– Det har visat sig att hjärnan hos personer som är självmordsbenägna hanterar oväntade handlingar på ett ofullständigt sätt jämfört med den som "bara" är deprimerad. Han eller hon har helt tappat intresset för vad som händer runtomkring i vardagslivet. En sådan person saknar därmed respons på de särskilt utvalda tonsignalerna som EDOR-testet sänder ut, förklarar Lars-Håkan.

Vad är Emotras suicidriskdetektor?

Suicidriskdetektorn är en handhållen utrustning som mäter biologiska signaler från hjärnan för att upptäcka deprimerade patienter som är i riskzonen för självmord. Produkten är avsedd för vårdgivare av olika slag och består av en liten mätenhet, hörlurar, dator samt utbildning och tolkningstjänster.emotra.se

Emotra - Hälsans nya verktyg

Ansvarig Kontaktperson

Gästbloggare

Senaste Goda Exempel